Oncologie (Kanker - Gezwelziekten): Projecten

Inflammatoire borstkanker

Vrouwen met deze vorm van borstkanker zijn gemiddeld wat jonger, waardoor de impact op het gezin vaak groot is. Het inflammatoire borstcarcinoom is ook een medische uitdaging: de huidige behandelingen zijn niet altijd succesvol en veel vrouwen bieden zich aan in een vergevorderd stadium van de ziekte. Zowel het bevorderen van vroegdiagnostiek als onderzoek naar de biologie van deze aggressieve vorm van borstkanker is noodzakelijk. TCRU doet al 25 jaar een aangehouden inspanning om het inflammatoire borstcarcinoom beter te begrijpen via een internationaal samenwerkingsverband. Daarvan getuigen de vele wetenschappelijke publicaties samen met toonaangevende instituten zoals het MD Anderson Cancer Center (Houston, Texas, Verenigde Staten), het Erasmus Medical Center (Rotterdam, Nederland) en het Institut Paoli-Calmettes (Marseille, Frankrijk). Samen met die partners hebben we specifieke eigenschappen van de kankercellen van het inflammatoire borstcarcinoom ontdekt.

Samenwerking

De kankercel en zijn omgeving

Een kwaadaardig gezwel bestaat niet alleen uit kankercellen. Talrijke “normale” cellen van de gastheer maken deel uit van een tumor en communiceren met de kankercel. De kankercel haalt daar vaak haar voordeel uit. Het verbreken of veranderen van die communicatie wordt daarom beschouwd als een belangrijke nieuwe behandelingsvorm. TCRU heeft in het begin van de jaren 2000 verschillende groeiwijzen van lever- en longmetastasen beschreven die elk een unieke communicatie van de kankercel met de bloedvaten en het steunweefsel weergeven. Die bevindingen hebben na 20 jaar geleid tot een netwerk van internationale teams dat samen met ons onderzoekt hoe patiënten met levermetastasen van borstkanker en dikke darmkanker beter kunnen worden behandeld door de communicatie van de kankercel met de bloedvaten te verstoren (Karolinska Institutet, Stockholm, Zweden; McGill University, Montreal Canada; Institute of Cancer Research, Londen, Verenigd Koninkrijk; Erasmus Medical Center, Rotterdam, Nederland).

Iridium Netwerk

TCRU werkt mee aan het onderzoek naar innovatie in de radiotherapie en naar de biologische effecten van bestraling. Zo meten onderzoekers van TCRU op campus Sint-Augustinus de effecten van radiotherapie op de immunologische afweerreactie tegen de tumor en gaan ze na of combinatiebehandelingen van radiotherapie met remmers van herstel van DNA-schade die afweerreactie stimuleren. Surf voor meer informatie naar https://www.iridiumnetwerk.be/.

Prostaatkanker resistent aan hormonale behandeling

Patiënten met uitgezaaid prostaatcarcinoom reageren na een tijd niet meer goed op de behandeling met hormoondeprivatie. Hoewel er voor die patiënten dan nog zeer veel behandelingsopties zijn, hebben sommige patiënten daar uiteindelijk ook geen baat bij.

Momenteel zijn artsen echter niet in staat om dat te voorspellen. De onderzoekers van TCRU hebben kunnen aantonen dat prostaatcarcinomen biologisch erg verschillen bij patiënten. Er is variatie in de hormoonreceptor die de groei van prostaatcarcinomen stimuleert, maar ook in de afwijkingen van het gen TP53. We kunnen op basis van die kennis een risicoprofiel opstellen per patiënt dat de arts helpt om de juiste behandeling in te stellen. Dat hulpmiddel wordt nu in klinische studies getest op bruikbaarheid.